Bir Osmanlı subayının yemek yapmayı bilmeyen bekar
askerlerin perişanlıklarına dayanamayıp yazdığı yemek tarifi kitabı.. Ancak
Mahmut Beyin bu işi sadece hayır için yapmadığı yemek konusu ile bir hobi gibi
meşgul olduğu, hem yapmayı hem yemeyi sevdiği aşikar. Dili o dönem için
yazılmış yemek kitaplarına göre hafifmiş ama sonuna bir sözlük eklenmiş yine de.
İçinde bir kaç yapmaya değer farklı tarif bulunmakla birlikte, Türk mutfağının
yıllar içerisinde üst düzey bir değişim göstermediği de kitabı okuyunca anlaşılıyor
(sadece yumurta tüketimimizde bi azalma olmuş)
Ben daha çok Latif Osmanlı Türkçesi için okudum kitabı bir
kuzu tandır ancak bu kadar şairine anlatılır yani. Ve Mahmut Nedim Beyin ehli keyf
olduğu da yemeklerin lezzetini tarif ederken yaptığı benzetmelerden anlaşılıyor.
Kitap Salyangoz
pilakiden baklavaya kadar geniş bir tarif yelpazesine de sahip. Yemek işleri
ile haşır neşir iseniz elinizde bulunsun derim.
Yorumlar
Yorum Gönder